uitgelicht

Zondag 14 november 2021 “Schijn bedriegt: fotorealisme en hyperrealisme”
door Saskia Goddijn
15.30 – 17.30 uur Ramses Shaffy Huis Amsterdam

“De schilderkunst is een verbijsterende tovenares.
Zij weet ons met de grofste leugens te overtuigen dat zij de Waarheid zelf is.’
(Jean Liotard, 1781)

In deze lezing over fotorealisme en hyperrealisme drukt kunsthistoricus Saskia Goddijn u graag met de neus op de feiten én op verf (en balpen en potlood!) als ze het verhaal vertelt van kunst die soms net echt lijkt, soms echter dan echt blijkt. Het wordt een lezing over sublieme stofuitdrukking, verwarrende reflecties, verborgen signaturen, onwaarschijnlijke waarschijnlijkheid en het onderscheid tussen deze kunst en de banale, zichtbare werkelijkheid. Oftewel: het is in deze lezing niet ‘niet al goud (of glas of aluminiumfolie) wat er blinkt’, maar daarom juist fascinerend en bewonderenswaardig!  

Voor reserveren, aanmelden en de prijs ga naar > ‘contact/aanmelden’

Zondag 12 december 2021 “Body Language”
door Wendelien van Welie-Vink
15.30 – 17.30 uur Ramses Shaffy Huis Amsterdam

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Er ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden. Van wonden in de vorm van een vagina en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, beelden en miniaturen werden daarom steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij de kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak letterlijk in beeld gebracht.

Zondag 9 januari 2022 “Sprookjes, Mythes, Bijbelverhalen en Beeldende Kunst”
door Esther Bruggink
15.30 – 17.30 uur Ramses Shaffy Huis Amsterdam

Esther zal ingaan op de universele kenmerken en de diepere betekenissen van de sprookjes, mythes en bijbelverhalen aan de hand van kunstwerken uit o.a. het Rijksmuseum. Sinds 1999 is zij naast haar kunstenaarschap rondleider en museumdocent in het Rijksmuseum. Door de jaren heen is zij veel werken in de collectie tegengekomen die haar als kunstenaar geïnspireerd hebben. In deze lezing zal ze de verhalen dan ook vertellen vanuit beeldmateriaal van werken uit het Rijksmuseum, hier en daar aangevuld met foto’s van eigen beeldend werk. Vanwege de tijd van het jaar zal ze ook aandacht besteden aan kerst. Vragen als waar de kerstboom eigenlijk vandaan en oude gebruiken rond kerst komen aan de orde.