uitgelicht


Zondag 15 november 2020 Ramses Shaffy Huis
Body Language
Lezing door Wendelien van Welie

Deze lezing gaat helaas niet door vanwege het coronavirus. Het museum Catharijneconvent is wel geopend.

Het lichaam in de middeleeuwse kunst
“Een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden”, staat in de website van Museum Catharijnecovent over de tentoonstelling Body Language.
Wendelien van Welie, initiatiefnemer en gastconservator, zal naar aanleiding van en in lijn met de tentoonstelling ‘Body Language’ voor Cultuur op de Eilanden haar lezing geven. Vorig jaar in december gaf ze de boeiende lezing “Een Christuscorpus met okselhaar”, een zeldzaam beeld dat ook nu aanwezig is op deze tentoonstelling. 

De verzameling unieke kunstwerken uit internationale topcollecties geven prachtig weer hoe in de late middeleeuwen, 1300 – 1500, de beeldcultuur veranderde. Kunstenaars brachten toen op eigen en zeker bijzondere wijze theologische concepten in beeld, verrassend en ongewoon. Dat roept reacties op, ook ongemak en onbegrip. Maar het is niet altijd wat het lijkt.
Wat bijvoorbeeld te denken van Maria die haar moedermelk in een fontein spuit, of engelen die het bloed van Jezus uit een gouden kraan opvangen?
In deze lezing zal Wendelien van Welie ons langs de kunstwerken leiden en kennis laten maken met de belevingswereld van de middeleeuwer.   

Zie: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/body-language/

In verband met de ‘corona’-maatregelen worden de lezingen van een uur twee keer gegeven voor een gezelschap van maximaal 15 personen. 14.30 uur en 16.30 uur.
Reserveren is noodzakelijk. 
Meer informatie bij contact/aanmelden