uitgelicht

Zondagmiddag 11 december 2022    15.30 – 17.30 uur
Ramses Shaffy Huis, Piet Heinkade 231, 1019HM Amsterdam
Lezing Edward Hopper
Door Saskia Goddijn Uitverkocht

Daar staan we dan, in The Art Institute in Chicago en kijken naar het schilderij ‘Nachtraven’ van Edward Hopper (Nyack, New York 1882 – New York, 1967).
Nog even en we staan op straat – ín het schilderij. 
In de duisternis licht een typisch Amerikaanse ‘diner’ op. In die diner, een viertal mensen dat schijnbaar geen contact met elkaar heeft. 
Ook niet met ons. Wij blijven buiten staan en krijgen de wat ongemakkelijke rol van voyeur toebedeeld. En toch, zoals wel vaker bij de werken van Hopper, kunnen we het kijken niet laten.
‘Nachtraven’ is een intrigerend schilderij. Waar zijn we, in het schilderij? Is er sprake van een specifieke diner? Wie zijn die mensen in die diner? Waarom hebben ze schijnbaar geen contact met elkaar? Is die oorverdovende stilte veelzeggend? Heeft de sfeer iets te maken met de sociale context waarin het schilderij geschilderd is? Is het schilderij een commentaar op de moderne samenleving? Een uiting van eenzaamheid? Van mensen en/of van de kunstenaar? Hoe past het schilderij in het oeuvre van Hopper? Vanwaar die opvallende contrasten tussen licht en duisternis, binnen en buiten? Waarom roept het schilderij associaties op met een film still?

Mogelijke antwoorden op deze en andere vragen over dit schilderij, over andere schilderijen van Edward Hopper en over de man die ze schilderde, zijn intenties, gedachten, dromen en artistieke worstelingen, krijgt u tijdens de lezing waarin u met kunsthistoricus Saskia Goddijn en Edward Hopper meewandelt door de straten van New York en door het leven van Hopper en stilstaat bij zijn bevreemdende en betoverende werken.

Reserveren is noodzakelijk: contact@cultuuropdeeilanden.nl
Graag vooraf betalen:
Lezing €14,50 
Rondleiding €17,50
NL39 ASNB 8832 6254 90 t.n.v. D. Mulder (NB. Dit is het nieuwe rekeningnummer)
zie ook cultuuropdeeilanden.nl/contact-aanmelden

Zondagmiddag 8 januari 2023    15.30 – 17.30 uur
Ramses Shaffy Huis, Piet Heinkade 231, 1019HM Amsterdam
Lezing ‘Frederik van Eeden, van droom naar daad?’
Door Roel Jonker

In deze lezing zal om te beginnen de biografie van de schrijver/psychiater Frederik van Eeden aan de orde komen. Er is aandacht voor de ‘tweespalt’ die Van Eeden zijn leven lang teisterde: de spanning tussen ideaal en werkelijkheid, zijn trots versus zijn nederigheid, zijn wanhoop tegenover zijn optimisme.Vervolgens zal zijn oeuvre ter sprake komen, waarbij o.a. De kleine JohannesVan de koele meren des doods en het Dromenboek besproken worden. Maar we staan ook stil bij de niet-literaire activiteiten van de schrijver. We kijken naar de initiatieven die Frederik van Eeden voortdurend ondernam, en vragen ons daarbij af wat er terecht gekomen is van zijn vaak idealistische denkbeelden. In dit verband komt o.a. De Nieuwe Gids ter sprake en de door hem in Bussum opgerichte kolonie Walden. Maar ook de ‘vredesbeweging’ van het begin van de 20e eeuw, de Forte Kreis. 

Reserveren is noodzakelijk: contact@cultuuropdeeilanden.nl
Graag vooraf betalen:
Lezing €14,50 
Rondleiding €17,50
NL39 ASNB 8832 6254 90 t.n.v. D. Mulder (NB. Dit is het nieuwe rekeningnummer)
zie ook cultuuropdeeilanden.nl/contact-aanmelden