uitgelicht

Zondag 12 september 2021 “Wat is kunst” door Krzysztof Dobrowolski
15.30 – 17.30 uur Ramses Shaffy Huis Amsterdam

Alles kan kunst zijn, maar niet alles is kunst.
Kunst is net als liefde. We weten waar we het over hebben, maar er is veel ruimte voor subjectieve invulling van de term. Een allesomvattende definitie is er niet te geven, ondanks dat Van Dale het lemma ‘kunst’ heus vermeldt. 
Maar als het klopt dat een sluitende definitie niet bestaat, hoe bepalen we dan wat kunst is en wat niet? Waarom deze kleurige vlakken (Bridget Riley) wel museumwaardig en een vloerkleed van Ikea niet. Waarom brengt de ene graffiti tonnen op en wordt de andere door de gemeente weggehaald? We zoeken naar de omschrijving (niet de definitie) van kunst aan de hand van moderne en. hedendaagse voorbeelden.

Vrijdag 24 september 2021 “Zuidas Amsterdam” rondleiding met Max Put
Start om 11:00 uur bij de Starbucks bij het station Zuid aan het Zuidplein, aan de kant van het WTC, en zal ongeveer anderhalf uur duren. Bij voldoende belangstelling is er een tweede wandeling om 14:00 uur. 

Toen Berlage in 1914 zijn tweede plan Zuid ontwierp voorzag hij in een station voor een ringspoorbaan rond Amsterdam. Het zou nog tot 1981 duren voor dit er kwam, tegelijkertijd met de oplevering van een nieuw hoofdkantoor van ABN-Amro ernaast. Hiermee begon de ontwikkeling van de ‘Zuidas’, dat als zakendistrict moest concurreren met La Défense in Parijs en Canary Wharf in Londen.  In korte tijd verrezen er langs de A10 spectaculaire kantoorkolossen ontworpen door beroemde architecten als Itō Toyō en Rafael Viñoly. De economische crisis van 2007 gooide echter roet in het eten en dwong de gemeente haar ambities terug te schalen. Het ‘volledige dokmodel’, waarbij zowel het station als de A10 onder de grond zouden komen was financieel niet meer haalbaar en er werd nauwelijks nog gebouwd. Vanaf 2012 kwam de Zuidas echter weer op gang, waarbij de aandacht verschoof naar woningbouw om te voorkomen dat het gebied een doodse kantoorzone zou worden. Inmiddels zijn we bijna een decennium verder, reden genoeg voor een wandeling, waarbij we, indien mogelijk, ook de maquette van de Zuidas in het WTC-gebouw bezoeken om te kijken hoe het gebied in de toekomst zal worden. 

Zondag 10 oktober 2021 “Leven van pen en stem” door Ivo de Wijs
15.30 – 17.30 uur Ramses Shaffy Huis Amsterdam

Voor de pauze vertelt Ivo over het maken van verzen en liedteksten voor zichzelf en voor anderen en over zijn activiteiten in het theater en bij de radio. Na de pauze geeft hij met behulp van PowerPoint inzage in zijn merkwaardige hobby: het verzamelen van overlijdensadvertenties. Mogelijk blijft er nog wat tijd over voor het beantwoorden van vragen uit de zaal.

Zondag 14 november 2021 “Schijn bedriegt: fotorealisme en hyperrealisme”
door Saskia Goddijn
15.30 – 17.30 uur Ramses Shaffy Huis Amsterdam

“De schilderkunst is een verbijsterende tovenares.
Zij weet ons met de grofste leugens te overtuigen dat zij de Waarheid zelf is.’
(Jean Liotard, 1781)

In deze lezing over fotorealisme en hyperrealisme drukt kunsthistoricus Saskia Goddijn u graag met de neus op de feiten én op verf (en balpen en potlood!) als ze het verhaal vertelt van kunst die soms net echt lijkt, soms echter dan echt blijkt. Het wordt een lezing over sublieme stofuitdrukking, verwarrende reflecties, verborgen signaturen, onwaarschijnlijke waarschijnlijkheid en het onderscheid tussen deze kunst en de banale, zichtbare werkelijkheid. Oftewel: het is in deze lezing niet ‘niet al goud (of glas of aluminiumfolie) wat er blinkt’, maar daarom juist fascinerend en bewonderenswaardig!