Krzysztof Dobrowolski-Onclin was in september 2013 de eerste die een lezing hield voor Cultuur Op De Eilanden. Sindsdien heeft hij tal van lezingen en rondleidingen voor ons verzorgd over de meest uiteenlopende onderwerpen (De Gouden Eeuw, Vladimir Malevich, Laurence Alma Tadema, Graffiti, New York, Symboliek op euromunten enz., enz.) Hij doceert sinds vele jaren bij de Vrije Academie en daarnaast is hij mede-organisator van lezingen en excursies bij Bureau Boeiend. www.bureauboeiend.nl
Max Put is zelfstandig en een breed georiënteerde kunsthistoricus die al jaren cursussen, lezingen, rondleidingen en stadswandelingen voor verschillende opdrachtgevers verzorgt. Favoriete onderwerpen zijn de schilderkunst van de Gouden Eeuw, maar ook Rothko, Van Doesburg, architectuur en zijn specialisme Japonisme.
Esther Bruggink is kunstenaar en professioneel rondleider in het Rijksmuseum. Als kunstenaar verwierf ze bekendheid met beeldhouwen en videokunst.
In haar huidige werk verbindt ze thema’s uit sprookjes, mythes en de klassieke kunstgeschiedenis aan haar persoonlijke belevingswereld. Transparante en lichte materialen geven haar figuren iets kwetsbaars en vluchtigs – alsof ze aarzelen tussen een wereld van verlangen en van concrete beperking. www.estherbruggink.nl
Wendelien van Welie is werkzaam als docent Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef haar proefschrift over verluchte handschriften van Brunetto Latini’s Livre dou Trésor, een populaire encyclopedische tekst die met name in de 13e en 14e-eeuw grote populariteit genoot in het noorden van Frankrijk. Wendelien geeft colleges en doet onderzoek op diverse terreinen als Karolingische kunst, Kunst als verbeelding van de macht, en naar iconografische kwesties als het voorkomen van handschoenen in de kunst, varkensneuzen, ontblote borsten, etc. Zij was initiator en gastconservator van de tentoonstelling “Body Language” over het Lichaam in de Middeleeuwen, die te zien was in Museum het Catharijneconvent in Utrecht.
https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/body-language/

Kunsthistoricus Saskia Goddijn kwam op zestienjarige leeftijd in de Sint Ignatius-kerk in Rome terecht, zag een plafondschildering, kreeg een hemels visioen, gaf zich gewonnen en besloot kunstgeschiedenis te gaan studeren. Ze studeerde af op het onderwerp ‘illusionistische plafondschilderingen in Rome’. Haar interesse en kennis, liefde en enthousiasme beperken zich echter niet tot de oude(re) kunst. Onder de naam ‘Uit de Kunst’ geeft ze al jaren lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen, over symbolen en motieven of het ontbreken daarvan, over kunst van ooit en kunst van nu. Daarnaast gidst Saskia kunstliefhebbers door de straten en steegjes, langs wolkenkrabbers, in kerken en museumzalen in Italië, Scandinavië en New York. www.uitdekunst.nu

Drs. Roel Jonker, is oud-docent Nederlands. Hij heeft o.a. voor de klas gestaan op het Coornhert Lyceum in Haarlem. Hier was hij ook kunstcoördinator. Hij is voorzitter van het Frederik van Eeden-Genootschap en was van 2014 tot 2018 redacteur van de laatst verschenen jaarlijkse uitgaven van het Genootschap, De Mededelingen. Daarnaast is hij secretaris van de Vestdijkkring en eindredacteur van de Vestdijkkroniek.

Josée Claassen is kunsthistorica en liefhebber van klassieke muziek. Tijdens en na haar studie gaf zij daar als gastdocent colleges cultuurhistorie. Afgelopen tien jaar heeft zij zich gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst gecombineerd wordt met klassieke muziek. Dat levert een schat aan onderwerpen op zoals “Monet en zijn melodieën”.
(Meer over haar op imagomusica.nl)

Aldwin Kroeze (1971) is kunst- en cultuureducator voor diverse hogescholen en andere kunstinstellingen. Hij is werkzaam als, docent, spreker, publicist, gids en ontwikkelt voor diverse partijen lesmateriaal. Hierbij speelt met name de moderne tijd een grote rol, maar niet uitsluitend. Na drie studies in binnen- en buitenland is de daarmee samenhangende brede basis de afgelopen 20 jaar zowel breder als dieper geworden met veel aandacht voor het begrijpen hoe binnen een bepaalde context een bepaald werk tot stand is gekomen. Die breedte betekent dat er vanuit veel samenhang gesproken wordt, Van Japanse prenten tot Australisch impressionisme, van eigentijdse sculptuur in Utrecht tot een overzicht van het medium Fotografie.