uitgelicht

vrijdag 20 september 2019 Louise Bourgeois
Rondleiding door Esther Bruggink in de tuin van het Rijksmuseum, 11.00 uur.

Twaalf beelden van Louise Bourgeois, de metershoge ‘Spiders’ in de Rijksmuseumtuinen als een overzicht van haar werk. Beelden die begrepen kunnen worden als haar dagboek met kenmerkende thema’s in haar leven. Thema’s die verwijzen naar kindertijd, haar ouders en ouderlijk huis. 
Louise Bourgeois (1911 – 2010) was een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en wereldberoemd met haar monumentale spinnen. Esther Bruggink vertelt er alles over.

zondag 13 oktober 2019 Rembrandt – Velázques
Lezing door Krzysztof Dobrowolski in het Ramses Shaffy Huis 15.30 – 17.30

Dit najaar toont het Rijksmuseum in Amsterdam in samenwerking met het Madrileense Prado een bijzondere groep topstukken. Schilderijen van Rembrandt en Velázquez, van Frans Hals, José de Ribera, van Francisco de Zurbarán en Johannes Vermeer hangen op de tentoonstelling. Daar kun je deze tijdgenoten uit de Gouden Eeuw met elkaar vergelijken, zowel op inhoud als stijl. Zo was Diego Velázquez een uitmuntende portrettist, evenals als Rembrandt en Hals. Toch zijn er ook verschillen en die blijven niet onderbelicht. Velázquez was naast schilder een hoveling en diplomaat. En diplomatie lijkt Rembrandt weer vreemd te zijn geweest. Of neem de heiligen van schilders als Zurbarán of Ribera, die je bij Frans Hals niet zult vinden.
De lezing is een verrijking voor wie kennis wil maken met Spaanse meesters.