uitgelicht

Zondag 8 september 2019  Marcel Proust.
Lezing door Krzysztof Dobrowolski.
Ramses Shaffy Huis, 15.30 – 17.30 uur

Marcel Proust, de legendarische Franse schrijver van onder andere het beroemde “A la recherche du temps perdu”  (Op zoek naar de verloren tijd). Ook al heb je niets van Proust gelezen, de lezing van Krzysztof Dobrowolski zal je zeker boeien. De literaire opvattingen en het leven van Proust zijn interessant en volgens kenners veranderen zijn scherpe observaties en psychologische inzichten voorgoed je kijk op het leven en verruimen ze je geest.
Krzysztof weet als geen ander erover te vertellen, cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde met als speciaal onderwerp ‘Marcel Proust’.
Leestip: ‘Combray’, een episode van ‘A la recherche du temps perdu’, te vinden in ‘Van de kant van Swann’ (Op zoek naar de verloren tijd, deel 1). Ook interessant is het boek van Céleste Albaret, de huishoudster van Proust: “Mijnheer Proust”

vrijdag 20 september 2019 Louise Bourgeois
Rondleiding door Esther Bruggink in de tuin van het Rijksmuseum
11.00 uur en bij voldoende belangstelling 13.00 uur.

Twaalf beelden van Louise Bourgeois, de metershoge ‘Spiders’ in de Rijksmuseumtuinen als een overzicht van haar werk. Beelden die begrepen kunnen worden als haar dagboek met kenmerkende thema’s in haar leven. Thema’s die verwijzen naar kindertijd, haar ouders en ouderlijk huis. 
Louise Bourgeois (1911 – 2010) was een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en wereldberoemd met haar monumentale spinnen. Esther Bruggink vertelt er alles over.