uitgelicht

vrijdag 25 oktober 2019 metro Noord-Zuidlijn
Rondleiding door Max Put. 11.00 – ca. 13.00 uur. Start in de stationshal van het CS aan de stadszijde bij de tijdelijke constructie voor een nieuwe metro-toegang.

In 2018, 21 juli, werd na jaren vertraging de Noord-Zuidlijn feestelijk geopend door burgemeester Halsema. Inmiddels maken steeds meer reizigers gebruik van de nieuwe metrolijn.  Hoe groot de problemen rond de aanleg ook waren het resultaat is bijzonder, niet op de laatste plaats wegens de vormgeving van de stations ontworpen door het architectenbureau Benthem & Crouwel. Het is typische ‘hightech’ architectuur, uitgevoerd in roestvrijstaal, glas en beton in koele grijze tinten. De perrons zijn comfortabel breed, de roltrappen duizelingwekkend hoog, de constructies gewaagd. Elk station kreeg een ander kunstwerk. Zo kreeg station Rokin langs de roltrappen vitrines gevuld met duizenden voorwerpen die werden opgegraven tijdens de aanleg. Langs de wanden van de perrons zijn sommige hiervan in kleurig marmer-mozaïek afgebeeld, naar ontwerp van het Frans-Britse kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel. Boven de roltrappen van station Vijzelgracht maakte kunstenares Marjan Laaper een portret van Ramses Shaffy in de vorm van een verlichte, denkbeeldige metroplattegrond. 

zondag 10 november 2019 Het eeuwige brilletje van Tsjechov
Lezing door Michel Krielaars in het Ramses Shaffy Huis 15.30 – 17.30 uur

In de voetsporen van de grote Russische schrijver Anton Tsjechov reisde Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) door het Rusland van Vladimir Poetin en vergelijkt dat met het tsarenrijk van honderdvijftig jaar geleden. Veel is er niet veranderd, zo blijkt, want Rusland is buiten een handvol grote steden als Moskou en Sint-Petersburg nog altijd grotendeels een archaïsche samenleving. Het communistische systeem heeft daar weinig verandering in aangebracht. Veel Russen denken nog altijd op een weinig individualistische manier en volgen op wat hun van hogerhand bevolen wordt. Het door Nobelprijslaureaat Svetlana Alexijevitsj beschreven verschijnsel van de ‘Rode mens’ doet er nog altijd opgeld